FAQ

Algemeen

WAARVOOR JE EEN EXOBOX NODIG HEBT?

Een EXOBOX is alles. Hij geeft je meer leef- of werkruimte.

 • Voor de lawaaierige puber op zijn drumstel.
 • Om rustig yoga te doen.
 • Als verbanningsoord voor de ratelende fiets op rollen van je wederhelft.
 • Omdat je leeshoek door de hond is ingenomen.
 • Voor je schoonfamilie die op bezoek komt.
 • Omdat je de facturen op de keukentafel beu bent.
 • Als showroom voor je wijnverzameling.
 • De ideale logeerplek voor zatte vrienden.
 • Om de klanten van je bijberoep te ontvangen.

Jij kiest.

Standaard heeft een EXOBOX 100 mm isolatie in alle wanden. Kabels voor elektriciteit, internet en nutsleidingen voor water stoppen we op voorhand weg in de wanden. Afhankelijk van de bestemming van de EXOBOX, plaatsen we de nodige leidingen, vloer- en wandbekleding, verwarming en airco, badkamer, …

Omdat het gebruik van deze 3 types EXOBOX verschillend is, verschilt ook de graad van afwerking. Een tiny house en een garden office vragen om een andere  binnenafwerking dan de berging van een poolhouse voor zwembadtechnieken. Maar een combinatie kan ook. Een tuinkamer in je poolhouse, met toilet en douche. Of een berging voor je tiny house.

Elke EXOBOX maken we op maat. Eén unit is maximaal 48m² groot (12x4m). Anders raakt hij niet meer  op transport. Maar een EXOBOX kan eenvoudig gekoppeld en gestapeld worden, daardoor zijn de mogelijkheden oneindig.

We stellen elke EXOBOX samen op maat van de klant. Want iedereen heeft iets anders nodig. Omdat de mogelijkheden van EXOBOX oneindig zijn, kunnen we in elke EXOBOX makkelijk verschillende functies invullen.

Omdat de EXOBOX helemaal klaar is bij vertrek en met een kraan of kraanwagen geplaatst wordt, is er bij de plaatsing nog amper werk. Elektriciteit en eventueel water aansluiten, doen we meteen bij het afzetten van de EXOBOX.

Als je tiny house, garden office of poolhouse gewoon in de tuin staat, is er geen architect nodig. Behalve wanneer de EXOBOX als residentie gebruikt wordt en groter is dan 50m².

Is de EXOBOX verbonden met je woning? Dan is er wel een architect nodig. Je bent dan vergunningsplichtig omdat het volume van de bewoonbare ruimte wijzigt.

Algemene regels over vrijstelling en melding (Vlaams niveau)

Vrijstelling

Onder voorwaarden (zie hieronder) geldt in bepaalde gevallen een vrijstelling van de vergunningsplicht voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin.

De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is:

 • Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.
 • De vrijstelling geldt enkel als de losstaande bijgebouwen: 
  • een hoogte van 3,5 meter niet overschrijden (dit is de totale hoogte, gemeten tot het hoogste punt van het bijgebouw)
  • volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden
  • in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven 
  • in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen
 • De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied.
 • De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente.

Dus:

Je wil bijvoorbeeld een EXOBOX in je achtertuin plaatsen en er staat al een serre van 15 m². Het vrijstellingsbesluit maakt het mogelijk om zonder stedenbouwkundige vergunning én zonder melding een EXOBOX te plaatsen die 25m² groot (want 15 + 25 = 40) en lager dan 3,5 meter is. Mits je aan alle voorwaarden uit de checklist voldoet.

Helemaal juist! Wij zijn er voor je tijdens het hele proces. We komen de situatie bij je thuis bekijken en we maken samen een gedetailleerd plan dat rekening houdt met jouw noden en wensen. We tekenen alles uit in 3D en op een grondplan. Zit het goed? Dan bouwen we de EXOBOX en zorgen we voor de plaatsing. We voorzien ook betonsokkels of schroefpalen indien nodig.
Omdat we een grote technische bagage hebben van tuinaanleg en schrijnwerkerij kunnen we ook de nodige nutleidingen leggen naar de EXOBOX of een gezellig terras leggen naast de poolhouse.

Nope, niet nodig. Wij zijn een one-stop-shop. Dat wil zeggen dat wij de organisatie, planning en uitvoering zelf graag in handen nemen. Zo is er voor jullie één aanspreekpunt en één eindverantwoordelijke.

Technieken

HEEFT DE EXOBOX EEN STEVIG FUNDAMENT NODIG?

EXOBOX bestaat uit een stalen frame, waardoor bevestiging op een paar verankeringspunten voldoende is. Betonsokkels zijn niet nodig.

Dankzij het stalen geraamte kunnen we de EXOBOX eenvoudig optillen met schroefogen op de vier hoeken van het dak. Afhankelijk van de situatie en de toegang tot de tuin, doen we dat met een rupskraan of een kraanwagen. Op het moment van de plaatsing is de EXOBOX al volledig af. Alleen afwerkingen en koppelingen voeren we nog ter plaatse uit.

Standaard zitten in elke EXOBOX kleine verwarmingselementen. Gebruik je de EXOBOX als garden office of tiny house, dan kunnen we die voorzien van een warmtepomp met koud/warm-systeem.

Het dak van de EXOBOX bestaat uit een zinken golfplaat. De structuren die nodig zijn voor zonnepanelen passen daar zeker op. Tip: plaats de zonnepanelen in helling je systeem zo rendabel mogelijk te maken.

Ja, de EXOBOX heeft standaard 100 mm isolatie voor vloer, plafond en wanden. Wordt het een leefruimte? Of zijn er specifieke vereisten? Dan passen we de dikte aan.

Het is zeker mogelijk om een groendak te plaatsen op de EXOBOX. Het zorgt voor een extra isolerend effect en het gaat mooi op in het groen van je tuin.

De EXOBOX is voorzien van een staalskelet. Daardoor is elk type afwerking mogelijk. De stevige draagconstructie laat het toe om materialen te gebruiken die in andere gevallen te groot of te zwaar zijn om dergelijke units te bekleden. Denk aan hout, aluminium, spiegels, …

Elke EXOBOX is persoonlijk. Elk detail in de EXOBOX, van vloer- en wandbekleding, tot schakelaars en verlichting, kan naar wens gekozen worden. We tonen je graag de mogelijkheden en nemen je mee in het esthetisch én technisch proces bij het uittekenen van de EXOBOX.

Team EXOBOX bestaat uit een tuinarchitect en een schrijnwerker. Wij geven je graag advies over het beste plekje voor de EXOBOX en de inrichting van de tuin. Alles wat nodig is om de omgeving en de EXOBOX perfect te laten samengaan. We kunnen ook zorgen voor de afwerking van de tuinaanleg achteraf.

Prijzen

HOEVEEL KOST EEN EXOBOX?

Afhankelijk van de bestemming, de materialen en de afwerling van de EXOBOXvarieert de prijs tussen 1.800 en 2.200 euro excl. btw/m².

 1. Ondersteuning in het vergunningsproces, inclusief opmeting, uittekenen grondplan en 3D.
 2. Volledige ontzorging tijdens het bouwproces.
 3. Jouw EXOBOX, instapklaar, incl. zekeringskast en verwarming.
 4. Aansluiting water, riolering, elektriciteit, domotica en internet.

De modules die we opleveren zijn altijd volledig afgewerkt. We leveren geen casco units of andere tussenoplossingen omdat we overtuigd zijn van ons totaalpakket. Zowel van de techniek en het ontwerp, als van het volledige proces van plan tot plaatsing. Volledig ontzorging, voor minder gaan we niet.

Het staat je natuurlijk vrij om achteraf zelf aanpassingen te doen in je EXOBOX, op eigen verantwoordelijkheid.

Toch nog een vraag voor ons?

Jouw wensen vormen de basis voor jouw EXOBOX.
Samen bekijken we hoe hij het best tot zijn recht komt in jouw tuin.
Alles kan, niks moet. Niksen mag.